3D Nyomtatás

A 3D nyomtatás:

A 3D nyomtatás a háromdimenziós számítógépes tervek megvalósítására, gyors prototípusgyártásra és gyártástechnológiai eszközök minta vagy formaadó alkatrészeire is használható. A 3D nyomtatók a legtöbb 3D tervező programmal kompatibilis, a rendszer saját szoftvere kezelni tud több fájlformátumot (*.stl, *.ply stb.). A *.stl fájl háromszögekből felépített felületet tartalmaz, amelynél minden egyes háromszöghöz kapcsolódik egy vektor, amely megmutatja, hogy melyek az adott felület „külső” illetve „belső” pontjai. Az ilyen modellezésben nincs parametrikus modellezésre jellemző ágstruktúra és bonyolult függvényekkel leírható sajátosság. A nyomtatás szó nem igazán pontos, inkább modellezőgépnek hívhatnánk, ami a digitálisan megtervezett alkatrészeket készíti el megfogható formában.

A 3D nyomtatás első lépése mindig a számítógépes 3D modell elkészítése – CAD vagy pontfelhő -, melyet a végfelhasználásnak megfelelően kiválasztott technológiával ki szeretnénk nyomtatni. A technológiai adottságok nagyon sok tényezőt rejtenek magukba, amire sajnos ma elég sokszor nem hívják fel a megrendelő figyelmét, így nem azt kapjuk amit szeretnénk.  A 3D nyomtatáshoz a legjobb technológia kiválasztásában keresse bátran kollégáink.

Ha készen van a 3D modell, amit szeretnénk elkészíteni, akkor 3D nyomtató szoftvere elkészíti a nyomtatáshoz szükséges szeleteket. A nyomtató tulajdonságaitól függően különböző rétegvastagságú szeleteket hoz létre, melyeket egymásra építve fogja létrehozni az alkatrészt.

A 3D nyomtatási technológiák:

  • FDM – Pontatlan, egyszerűbb nyomtatás, a legelterjedtebb az otthoni nyomtatók körében.
  • CJP (Color Jet Printing) –  Teljesen színes alkatrészek gyártása, akár 0,1 mm rétegvastagság.
  • MJM (MultiJet Modeling) – Nagy pontosságú ipari nyomtatás, akár 0,016 mm rétegvastagság.
  • SLA (Stereolitográfia) – Szép felületi minőség, pontosság jellemzi.
  • SLS (Selective Laser Sintering) – Eredeti műanyag / fém alkatrész anyagtulajdonságaihoz hasonló alkatrészek gyártása.

3D nyomtatás

FDM nyomtatás:

Ma az FDM nyomtatás a legelterjedtebb technológia, amit a technológia árának és egyszerűségének köszönhető.
Nyomtatás során több alapanyagból és színből választhatunk. A felületi minősége gyengébb, a rétegek jól láthatóak és tapinthatóak. Bizonyos alkatrészek és felhasználási területeken tökéletesen használhatóak, de a rétegek illeszkedése mindig egy gyenge pont, így sokszor a mechanikai igénybevételek következtében eltörnek és használhatatlanná válnak.

3D Nyomtatás

CJP nyomtatás:

A CJP nyomtatás a legjobb megoldás, ha teljesen színes alkatrészt szeretne. Ennek az ipari nyomtatónak 2 fő típusa létezi, a kompozit poros (gipsz szerű) és a műanyag alapanyaggal dolgozó 3D nyomtató. Az eszköz képes akár az 0,1 mm pontosság elérésére és a finom részletek elkészítése sem jelent gondot neki. A technológia sajátossága, hogy a kategóriájában a leggyorsabb és legolcsóbb technológia.

3D Nyomtatás

MJM nyomtatás:

Az MJM nyomtatóknak köszönhetően ma már a legfinomabb részletek is elkészíthetőek 3D nyomtatással. A technológiai adottságok miatt akár 16 mikron rétegvastagsággal is nyomtathatunk, ami akár 35 mikronos pontosságot jelent. A nyomtatás során akár végfelhasználásra alkalmas alkatrészeket kaphatunk. Nem igényel semmilyen felületi csiszolást, hiszen ilyen pontosságnál a rétegek szinte észre sem vehetőek.

 

A 3D nyomtátás ideális 1-2 db legyártására, viszont az ettől nagyobb darabszám esetén érdemesebb vákuumöntéssel gyártani, melyben állunk rendelkezésére.

Ismerje meg a technológia folyamatát:


Új korszak a műanyag gyártás területén.

Tökéletes, felületű és anyagminőségű alkatrészek akár 1 db vagy kis szériában is!
Nézze meg eddigi munkáink:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Kérjen kalkulációt!
Gyártási tapasztalataink és technológiánknak köszönhetően kiemelkedő szakértelemmel tudunk segíteni.

 

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!