Kisszériás gyártás

Kisszériás gyártás – VákuumöntésVákuumöntés, kisszériás gyártás

Ez a rendkívül sokoldalú rendszer tökéletes megoldás prototípusok vagy késztermékek előállítására.

A vákuumöntés egy olcsó, és megbízható módszer arra, hogy kis darabszámú, magas minőségű alkatrészeket hozzunk létre egy mester modell alapján. Tökéletes formahűség, finom felületi részletek jellemzik a készterméket, miközben a széles anyagválaszték lehetővé teszi a teherbírás és a mechanikai tulajdonságok beállítását. Ezzel nemcsak prototípus, hanem valós műanyag alkatrészek is gyárthatóak, melyek tulajdonságai megközelítik a hagyományos fröccsöntéssel készültekét, de nem szükséges magas költségű szerszám gyártása.

Előnyök:

• Alacsony kezdeti költség, mivel a szerszámozás nem igényel nagy beruházást.
• A legköltséghatékonyabb 1-1.000 db–os szériák gyártására.
• Kiváló felületi minőség, anyagában színezett, átlátszó vagy festett – tükrösített vagy strukturált felülettel.
• A szükséges szerszám akár néhány nap alatt elkészülhet. Ezekből 30-50 db önthető.
• Bármilyen (akár negatív szögű, visszaforduló geometriájú) műanyag alkatrészt is könnyen lehet gyártani.
• Kompozit alkatrészek gyártása is megvalósítható. Kemény és gumiszerű alkatrészek kombinációja vagy fémrészek, csapok beültetése már öntés közben.
3D nyomtatás, Kisszériás gyártásMesterdarab
A ProJet (3D System 3D nyomtatás) eljárással, tartós alapanyagból készült mesterdarab évek múlva is megőrzi eredeti méretét, így a későbbiekben elkészített szilikonforma segítségével, az eredetivel azonos minőségű és méretű alkatrészek készíthetők. A 3D nyomtatást akár 16 mikron pontossággal házon belül végezzük ProJet 3510 HD Plus ipari gépünkkel.
Egy prototípus mesterminta és a szilikon szerszám használatával képesek vagyunk kis darabszámú, uretánból öntött termékek előállítására, amelyek megfelelnek a fröccsöntött műanyag alkatrészeknek.

Ez a rendszer egy költséghatékony megoldás arra, hogy korlátozott darabszámban pontos alkatrészek készüljenek.

SzerszámkészítésVákuumöntés, kisszériás gyártás

A prototípus modellek, mint mesterdarabok, nagyszerűen használhatók kisszériás gyártáshoz. A prototípus modell alapján, szilikon gumi felhasználásával elkészül a termék “negatívja”. A vákuumban elhelyezett, beömlő-, és szellőzőnyílással ellátott szilikon formába kétkomponensű polimer, illetve speciálisan precíziós öntéshez használható viasz önthető. A vákuum biztosítja, hogy a kitöltés levegőzárványoktól mentes legyen.
A szilikon rugalmas tulajdonságának köszönhetően a formából – még alámetszések esetén is – a termék könnyedén kiemelhető. Szilikonformába ilyen módon – a termék komplexitásától függően – nagyságrendileg 50 darabos sorozatok önthetők.
Kétkomponensű polimer használata esetén a termék közvetlenül, prezentációs, illetve funkcionális célokra is felhasználható.

Pontosság

Vákuumöntés során a mesterdarabbal tökéletesen megegyező felületi minőségű és geometriailag precíz alkatrészek gyárthatóak. Akár magas fordulatú turbinalapátok is. A vákuumöntvények végső méretei illetve pontosságuk a mesteralkatrész geometriájától és a felhasznált anyagoktól függ. Általában a zsugorodás mértéke 0,15%, mely előre kalkulálható.

Alapanyagok

A lágy gumiszerű, vagy kemény poliuretán gyanták sokféle fizikai tulajdonsággal rendelkeznek, így kiválóan szimulálják a fröccsöntött polimerek tulajdonságait, mint például:

PP PE Polycarbonat ABS/PC
PP/PE ABS PP/ABS ABS/HT

A lágy anyagok Shore 30 A – 90 A- ig a rigid, anyagok pedig Shore 61 D – 85 D- ig keménységi skálán választhatóak.

Gyakori a teljesen áttetsző finom felületű, lámpatestek gyártása, melyhez kiváló alapanyagokkal rendelkezünk.

Szakértő kollégáink a Synthene, Axon és a Renishaw anyagaiból választják ki projektjéhez a legmegfelelőbbet.

Méretek

Vákuumöntéssel 1-800gr között, 600*450*425mm-es méretig tudunk házon belül gyártani. Ha ennél nagyobb alkatrészre van szüksége, akkor annak gyártását magyar és külföldi partnereinkkel közösen tudjuk elvégezni.

Ismerje meg a teljes folyamatot!

Új korszak a műanyag gyártás területén.

Tökéletes, felületű és anyagminőségű alkatrészek akár 1 db vagy kis szériában is!
Nézze meg eddigi munkáink:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Kérjen kalkulációt!
Gyártási tapasztalataink és technológiánknak köszönhetően kiemelkedő szakértelemmel tudunk segíteni.