Visszamodellezés – Reverse Engineering

3D Visszamodellezés

A Reverse engineering (magyarul visszamodellezés) működését a következő lépésekkel lehet leírni:

1, 3D szkennelés

Az alkatrészt egy Evixscan 3D Heavy Duty Quadro 3D szkennerrel beszkenneljük. Minden oldalról adatot gyűjtünk. Adatgyűjtéskor a különböző oldalakat több módszerrel tudjuk összeilleszteni: forgóasztal, marker vagy a geometria segítségével. A felvételek segítségével egy pontfelhőt kapunk, amiről fontos megemlíteni, hogy nem tartalmaz semmilyen geometriai adatot az alkatrészünkről, csak a tárgy felületi pontjainak elhelyezkedését az x-y-z koordináta-rendszerben.

2, Adatok egységesítése

3D szkennelés után a különböző oldalakról kapott pontfelhők egyelőre külön felvételeken találhatóak. Szkenneléskor 20 kg-os súlyig forgóasztalt használunk, aminek köszönhetően a különböző felvételek már a megfelelő pozícióban vannak. Amennyiben ennél nehezebb az alkatrész, a markeres lehetőséget használjuk, ahol a felvételeket a szoftver a jelölő markerek segítségével illeszti össze. Amint a felvételek a megfelelő pozícióban vannak a szoftver egységesíti azt és az összes felvétel egy nagy adathalmazba rendezi.

3, Parametrizálás

A reverse engineering utolsó lépése a pontfelhő adatainak parametrizálása. A pontfelhőt, mivel nem tartalmaz semmilyen geometriai adatot, nem lehet olyan egyszerűen szerkeszteni, mint egy CAD modellt, illetve a különböző gyártóberendezések sem tudják kezelni. A Geomagic Design X szoftver segítségével a pontfelhőt egy “sablonként” használva a geometriai formákat újra definiáljuk. A bonyolultabb 3D-s felületeket a szoftver automatikusan is le tudja modellezni, viszont ebben az esetben nem tudunk majd méreteket kiolvasni (átmérő, szögek, hosszúság…), hanem egy szilárd CAD modellt kapunk, amit már tudunk szerkeszteni, illetve akár gyártásba is küldhetünk.

Minden visszafejtési projekt során számíthat a DDD Manufaktúra segítségére. Ha szeretné meghatározni a modell eredeti méretét, modernizálni a gyártási folyamatokat vagy új alkatrészt tervezni és elkészíteni az ehhez szükséges 3D CAD modellt, mi itt vagyunk önöknek.

A technológia előnyei:

  • Bonyolult formákról is lehet CAD modellt készíteni
  • Időt takarít meg
  • A hibalehetőségek száma jelentősen csökken
  • Elfeledett rég nem gyártott alkatrészek újragyártása
  • 3D dokumentációk készítése

Többet adunk

Gyors
Pontos (akár 30 mikronos tűréseket is!)
Igény szerinti módosítások
Szabad felületek modellezése

Kérje ingyenes bemutatónkat!
Professzionális 3D szkennereinkkel bármilyen méretű, bonyolultságú és anyagú tárgyak mérését elvégezzük.
Akár a legnehezebb körülmények között is.